Idag på Förintelsens minnesdag kan det vara aktuellt att lyfta fram det konstprojekt som den israeliske satirikern Shahak Shapira startade på webben för några veckor sedan. Projektet kallades Yolocaust och syftet var att utforska hur vi förhåller oss till minnesmärken över Förintelsen med fokus på minnesmonumentet i Berlin. Han »lånade» tolv olika selfiebilder upplagda på Facebook, Instagram och andra sociala medier och klippte sedan in dem i bilder från koncentrationsläger - och skapade på det sättet ett starkt budskap.

Under några veckor besöktes hans webbsida av över 2,5 miljoner besökare. Bland dessa fanns även de tolv personer vars selfies använts i projektet, som alla valde att plocka bort sina selfies från sina sociala medier och därmed förstod Shapiras budskap. På projektets hemsida finns nu en summering av projektet samt ett av de mejl Shapira fick från en av de ofrivilliga huvudpersonerna.

Projektet är nu nedlagt – men väl värt att uppmärksammas idag på Förintelsens minnesdag. Är en selfie vid en minnesplats rätt sätt att minnas?