Många av er har säkert redan upptäckt det, ni andra har en högtidsstund framför er. Den tredje säsongen av den israeliska tv-serien Shtisel är nu tillgänglig även för dem av oss som bor utanför Israel, och den här säsongen är minst lika bra som de föregående två med bra skådespeleri och fängslande handling. Å detta utan ett spår av bar hud, våld eller fantasy-figurer. Så har du inte själv tillgång till den av de större streamingtjänsterna som visar serien hoppas jag att du har någon i vänkretsen som har tillgång till den.

Har du inte sett tidigare säsonger så handlar serien om en chassidisk familj i Jerusalem där familjens överhuvud – vars hustru precis dött när serien inleds - leder en jeshiva och hans tre barn speglar olika karaktärer i det chassidiska samhället: den evige jeshivastudenten, den slitande fyrabarnsmodern och den mer konstnärligt lagde vars tendens att krascha planerade giftermål får faderns nerver att spännas till bristningsgränsen.

Precis som i tidigare säsonger handlar tredje säsongen mycket om äktenskapsmäkleri, äktenskap och relationer, och precis som i tidigare säsonger beskrivs hur det omgivande samhället sakta tränger sig på det mer traditionalistiska charedi-samhället, inte minst i form av modern teknik. Men under säsongens gång behandlas också ämnen som surrogatmoderskap, mental ohälsa, förälskelse utanför äktenskapsmäklarens kontroll och anmälan till socialtjänst om misstanke att barn far illa. Å så finns det några fantastiska scener där genderrollerna belyses på ett strålande sätt, inte minst i det avsnitt där två av männen försöker övertyga varandra att de i egenskap av män är herre i hemmet samtidigt som den ene mannen upptäcker att hans hustru både tagit körkort och köpt bil utan hans vetskap och den andre mannen lika motvilligt fått acceptera att hans hustru påbörjat högre akademiska studier.