Den här veckan är det mjölkkossornas dag i judisk tradition. Åtminstone indirekt...

Shavout firas femtio dagar efter den andra dagen i pesach och är den judiska högtid då mjölkprodukter ges en framskjuten plats, och i israeliska tidningar har man den senaste tiden – likt varje år vid den här tiden – hittat mängder av recept på smarriga cheesecakes och lättlagade blintzes.

Shavuot är också den dag då man uppmärksammar mattan Tora, »mottagandet av Toran». En av de saker som framhålls i toran är att judar ska hålla kosher, och enligt judisk tradition gick det mycket snabbare och smidigare att fira mottagandet av toran genom en festmåltid med mjölkprodukter än en måltid med kött, speciellt med tanke på alla de ritualer som omgärdar den rituella slakten. Å denna koppling mellan mottagandet av Toran och mjölk kan förstärkas med hjälp av gematria, talmystik. Det hebreiska ordet för mjölk – chalav – har det numeriska värdet 40, vilket ju är det antal dagar som Moses sägs ha befunnit sig på Sinai berg när han tog emot toran. 

Så passa på att äta cheesecake, pannkakor eller något annat mjölkbaserat den här veckan och önska varandra chag shavuot sameach!