Tillhör du dem som då och då köper glass av märket »Ben & Jerry»? Då har du kanske någon gång funderat över vem Ben och Jerry var?

Bakom detta glassmärke döljer sig två judiska killar, Ben Cohen och Jerry Greenfield, som behövde ha något att göra. Cohen hade hoppat av skolan och Greenfield hade inte kommit in på den läkarutbildning han hoppats på efter college, så de bestämde sig för att ta en korrespondenskurs i glasstillverkning – kursavgiften sägs ha varit 5 dollar - från Pennsylvania State University. På en renoverad bensinmack i Burlington i Vermont, USA, öppnade de sedan i maj 1978 sin första glassbar.

Några månader senare möttes hugade glassköpare en dag av en skylt på dörren: »We’re closed so we can figure out if we’re making any money.» Legenden lär att det gjorde de inte då, men uppenbarligen lyckades de ändå på något sätt få affärerna att gå runt för idag är ju glassen berömd världen över. Å nu senast lär de ha gett sitt bidrag till de pågående nomineringarna till det amerikanska presidentvalet senare år med en begränsad upplaga av glassen »Bernie is back»

.