I kväll är det återigen dags för den judiska världen att fyllas av små drottningar och kungar, för att inte tala om olika Marvel-figurer.

Det är dags för Purim, den högtid då judar världen över klär ut sig, ger matpaket och godsaker till varandra, äter hamentaschen, dricker alkohol, lyssnar på uppläsningen av Esters bok och för en massa oväsen med handsnurror för att överrösta Hamans namn i texten. Hur det senare kan se ut kan ni se här på Youtube.

Men varför klär man ut sig under Purim? Varför denna sed att »dölja» vem man är bakom en mask av något slag? Esters bok, som berättar historien bakom firandet av Purim, skiljer sig från övriga böcker i den hebreiska bibeln på en punkt: Guds namn nämns aldrig i texten. På det sättet är det en helt sekulär text. Gud – säger judisk tradition – »dolde sitt ansikte» under denna händelse och verkade i det fördolda genom de till synes slumpartade händelser som ledde fram till att hotet mot judarna kunde avvärjas. Om man till detta »döljande» också adderar att namnet Ester är besläktat med det hebreiska verbet »lehastir» - som betyder »att dölja» - så blir kopplingen mellan högtiden och utklädandet inte längre så konstig.

Chag purim sameach!