Vad får man om kombinerar matza - det »osyrade» bröd som äts under pesach för att minnas att israeliterna vid uttåget ur Egypten hade en sådan brådska att man inte hade tid att låta brödet jäsa - och det judiska barnmuseet i Amsterdam, vars syfte är att undervisa om judisk historia och kultur ur ett barnperspektiv? Just det: maskoten Matza-Max!

Max är en grodögd liten figur - som med sitt runda matza-huvud som sticker upp ur ett par gröna byxor och sina kraftiga armar där det möjligtvis skulle kunna ha funnits öron - lite grann liknar en kompakt boxare. Till vardags »bor» han i ett dockhus hos familjen »Hollanders», och tillsammans med familjemedlemmar som Benny the Bagel, Ayalah the Challah och Gita the Pita hjälper han barn att förstå mer om judendom. Max »föddes» år 2000 av den israeliska konstnären Ram Katzir och museets föreståndare Petra Katzenstein och har sedan dess fungerat som en animerad guide för att berätta för besökande barn om museets olika utställningsföremål. Men inte bara det: han har också hunnit med en karriär inom såväl reklambranschen som bok-, TV- och musikbranschen. Bland annat har han spelat in den rap-låt som du kan lyssna på här nedan. 

Men Max allra viktigaste uppgift förefaller trots allt att vara en judisk ambassadör. Den judiska närvaron i dagens nederländska samhälle är en bråkdel av vad som fanns före andra världskriget, och för många nederländska barn är »jude» ett ord som saknar reellt innehåll - eller som en liten flicka lär ha sagt till Petra Katzenstein: Jag trodde alla judar var döda. Frågan är dock om en konstgjord figur är rätta vägen för att ersätta Anne Frank som en sinnebild av nederländsk judendom? Men söt är han...