I morgon tisdag är det parlamentsval i Israel, ett val som egentligen var planerat att hållas i november 2019 men som sittande premiärminister Benjamin Netanyahu i slutet av förra året valde att tidigarelägga sedan regeringspartierna (återigen) blivit osams. 

Enligt opinionundersökningar ser det ut som kampen kommer att stå mellan högerpartiet Likud, Netanyahus parti, och det nygrundade allianspartiet Kahol Lavan (Blå och vit) och dess ledare Benny Gantz, som beskriver sig som ett mittenparti. Arbetarpartiet, som hade ohotad makt i Israel under landets första trettio år, tippas däremot få rekordlåga röstsiffror. I den senast publicerade väljarbarometern  (och sista före valet) fick såväl Likud som Kahol Lavan 28 platser, medan arbetarpartiet endast fick 11, men siffrorna har varierat kraftigt de senaste veckorna - så det enda man egentligen vet är att utgången är osäker. 

Sammanlagt är det trettionio partier som fiskar efter israelernas röster, och egentligen handlar det inte om Likud eller Kahol Lavan får flest röster utan vilka av de andra partierna som passerar »kvalgränsen» och får plats i Knesset - för oavsett om Netanyahu eller Gantz får flest röster kommer de att vara beroende av koalitionspartier för att få majoritet i parlamentet. Å då är det inte säkert att det parti som fick flest röster också är del av den koalition som samlar flest mandat.