Krakow är inte bara en stad med lång judisk historia; det är också en stad fylld av legender. En av dessa är knuten till Isaak-synagogan, den synagoga där några från oss i Lund för en vecka sedan hälsade sabbaten välkommen. 

Legenden handlar om Isaak, en from, fattig affärsman i 1600-talets Krakow, som en natt hade en dröm att det vid Karlsbron i Prag fanns en stor skatt. På morgonen när han vaknat skrattade han åt drömmen, men när den återkom natten därpå förstod han att det var ett tecken och han begav han sig omgående till Prag. Väl där upptäckte han att bron var fylld av soldater. 

En av soldaterna närmade sig den fattige juden och frågade honom vad han gjorde där. Isaak berättade om sin dröm och föreslog soldaten att de tillsammans skulle dela på skatten, men soldaten skrattade åt erbjudandet och sa: »Det är bara naiva dårar som reser så långt för en dröms skull! Jag har haft en liknande dröm om att det finns en skatt gömd under eldstaden hemma hos en Krakow-jude som heter Isaak, son till Jakob. Inte är jag så dum att jag reser till Krakow och letar efter den. Var och varannan jude heter ju Isaak och säkert lika många heter Jakob, så hur skulle jag hitta denne man?»

Isaak tackade soldaten, återvände till Krakow, plockade isär sin eldstad och fann skatten. Han blev en av Kazimierz rikaste judar och byggde som tack denna magnifika synagoga 1664. 

Känner du igen berättelsen utan att veta att den är judisk? Då har du kanske läst Alkemisten av Paulo Coelho som i princip är samma berättelse om än i en lite annan kontext. Enda skillnaden är att en av dem blivit en storsäljande roman – och frågan är självfallet om denna likhet är en slump eller inte. Någon direkt referens till den judiska legenden finns dock mig veterligen inte i Coelhos bok.