Här kommer en kort hälsning från oss som just nu befinner oss i ett försommarskönt Krakow, på bilden ovan lyssnande på vår guide då hon - framför den sten som idag får symbolisera Sarah Schenirers grav - berättar om denna i många avseenden banbrytande kvinna. 

Det är i år 101 år sedan Schenirer grundade den första judiska skolan för flickor just här i Krakow. Detta låter kanske inte så revolutionerande, men med tanke på att det skedde i en ortodox judisk kontext där kvinnor inte fick någon formell skolutbildning var det ett gigantiskt steg framåt. Många familjer med döttrar – speciellt de lite mer »liberala» – »löste» problemet med döttrarnas skolutbildning genom att placera dem i sekulära skolor, vilket medförde att deras döttrar fick en rejäl dos sekulär utbildning men inte lärde något om judendom, än mindre om traditionella judiska värderingar. Men tanke på kvinnors betydelse för att föra judisk identitet vidare till kommande generationer uppfattade Schenirer detta som ett problem, och började därför uppvakta samtidens rabbinska auktoriteter för att övertala dem om att sanktionera judiska skolor även för flickor. Efter mycket övertalande fick hon till slut stöd från några rabbiner, och började steg för steg bygga upp det skolväsende som än idag går under namnet Bet Jaakov. 

När Schenirer dog 1935 fanns det över tvåhundra flickskolor med bortåt 40000 studenter. Hon begravdes på begravningsplatsen strax utanför Krakow, där nazisterna några år senare byggde upp koncentrationslägret Plaszow (som du kanske känner igen från filmen Schindler's List) och hennes ursprungliga gravsten användes som byggnadsmaterial, likt i princip alla gravstenar som fanns där. Idag finns en sten rest till minne av Schenirers i utkanten av det tidigare lägret, och det är den du ser i förgrunden på bilden ovan.