En judisk »högtidstradition» som vuxit fram sedan början av 2010-talet är att lägga upp musikvideos på Youtube och andra liknande kanaler. Det hela tog ordentlig fart 2010 med Candlelight och sedan dess har det inför alla större högtider dykt upp nya videos där kända låtar ges nya högtidsrelaterade texter, gärna framförda av a cappella-grupper. För varje år blir bidragen allt mer välproducerade och proffsiga, vilket min tre-i-topp för Chanukka 2017 definitivt understryker. Mina tre val ser du här nedan. Tipsa gärna om det är någon jag missat. 

Y-Studs har sina rötter i Yeshiva University och är, likt övriga på denna lista, en etablerad a cappella-grupp med ett antal videos på sin meritlista. Deras chanukka-bidrag i år – baserad på Andra Days »Rise Up» – är betydligt seriösare än tidigare års bidrag och knyter an till chanukka-berättelsens mörkare och allvarligare sida genom att koppla samman den med de mörka strömningar som tyvärr blir allt mer synligt i dagens samhälle.

Maccabeats, också de med rötter i Yeshiva University, grundades för tio år sedan vilket de uppmärksammar i årets chanukka-video genom små glimtar tillbaka till gruppens tidigaste framträdanden. I år har de bearbetat »Castke on the Hill» av Ed Sheeran och även om den inte är lika banbrytande och vass som Candlelight så är det ju hyperproffsigt gjort.

Årets nostalgitripp bjuder New York-baserade Six13 på när de flirtar med 1990-talets pojkbandstrend genom att klippa samman låtar som exempelvis Backstreet Boys »I Want It That Way» och Spice Girls »Wannabe».

Chanukka sameach!