Att det enligt judisk halakha finns en rad saker man inte får lov att göra under sabbaten torde vara väl bekant. Likväl – eller kanske just därför – uppstår ständigt nya frågor om vad som är tillåtet eller ej, och en av de mer »gulliga» frågorna kunde man läsa om i judiska massmedia nu under veckan. 

Vårens hetaste leksak kallas fidget spinner och är en färgglad stressleksak, stor som en handlflata med en plastkropp som roterar runt. Vissa utför tricks med leksaken, men vanligast är att låta leksaken snurra mellan exempelvis pekfinger och tumme. Febern drabbade USA först men även i Sverige finns en »vill ha»-hets och hype som liknar den som Pokémon Go skapade förra sommaren. 

Naturligtvis har judiska barn också fängslats av leksaken – vilket inom ortodoxa kretsar väckt frågan om detta är en leksak som man kan leka med under sabbaten. I veckan rapporterade judisk media att rabbiner knutna till Scientific and Technological Institute for Halacha i Jerusalem har undersökt saken och beslutat att leksakens rörelser inte strider mot sabbatsbuden, förutsatt att den inte har lampor som tänds under snurrandet. Dock, understryker rabbinerna, bör den inte användas under sabbatsgudstjänsten »in order not to harm the sanctity of the place, and certainly they must be careful not to play it during prayer and the reading of the Torah.»

Shabbat shalom!