Strax före och under andra världskriget flydde omkring 20000 judar från Europa till Shanghai – som vid den här tiden var ockuperat av japaner – där de överlevde kriget tack vare att japanerna vägrade överlämna dem till tyskarna som de var allierade med. 

A Jewish Girl in Shanghai är en animerad kinesisk långfilm från 2010 som berättar om denna period utifrån tre barns perspektiv; därtill den första kinesiska animerade film som tacklar Förintelsen. Två av barnen är judiska flyktingar som kommit till staden utan sina föräldrar, den tredje en kinesisk föräldralös kille som inledningsvis ger dem mat och sedan hjälper dem att komma tillrätta i deras nya miljö. Snabbt anpassar de sig – tills saker händer som återigen skapar osäkerhet och utsatthet. 

För den som letar brister och märkligheter är denna film en guldgruva. Kristallnatten (jag tror det måste vara den i alla fall) framställs exempelvis som ett flyganfall och precis som i vilken Disneyfilm som helst finns här talande apor – men likväl förtjänar denna lilla film respekt genom sitt försök att lära kinesiska barn lite grann om Förintelsen och kinesisk-judisk historia. 

Vill du se filmen finns den just nu tillgänglig via Youtube: