Nu i helgen firas purim, och jag tänkte ta tillfället i akt och tipsa om A Freilichin Purim - en israelisk TV-dokumentär av Ori Gruder som belyser Purim-firandet bland ultraortodoxa judar i Jerusalem och Bnei Braq - där Gruder fått möjlighet att filma sådant som jag misstänker aldrig tidigare fångats av filmkameror.

Dokumentären är på hebreiska, så alla vi med dåliga (eller inga) kunskaper i ivrit missar en del av det som sägs. Ingen engelsk textning, men väl textad på hebreiska för dem av oss som kan knaggla oss fram den vägen. Bilderna är dock så illustrativa att jag vill hävda att just här säger en bild mer än tusen ord - för detta är en härlig etnografisk resa in i en värld som allt för få får uppleva.

Filmen följer sex charedim (»ultraortodoxa judar») före och under högtiden, där var och en på något sätt illustrerar högtidens centrala mitzvot. 

En av dem vi möter i början är rabbanit Tzvia Eliyahu, änka till en av Israels tidigare överrabbbiner, som i filmen får ta emot enorma mängder av mishloach manot (de ätbara gåvor som är en av högtidens mitsvot) samtidigt som hon ger andliga råd till sina gäster. Kameran följer också med henne när hon leder en grupp kvinnor i bön, och visar också hur hon korrigerar en man som läser fel ur megillan (Esters bok). 

En annan av de personer som kameran följer är rabbi Yisrael Felner som via den välgörenhetsorganisation han leder distribuerar sex miljoner shekel (motsvarande ca 14-15 miljoner svenska kronor!) till behövande under högtiden. I filmen konstaterar han bland annat att hans elva barn firar purim utan honom eftersom detta arbete tar all hans tid under högtiden. 

I filmen dyker det också upp några jeshivastudenter som tar emot dessa gåvor och även på andra sätt samlar in pengar. Bland annat dyker det upp två jeshiva-killar som satt upp som mål att samla in en halv miljon shekel genom att klä ut sig och knacka på hos en massa judiska hem. Frågan är om pengarna de samlar in är till deras jeshiva eller till deras egna kommande bröllop - och som jag förstår det handlar det om det senare...

Ytterligare en annan som filmen följer är breslovchassiden (känns ofta igen på deras vita stickade kippor) rabbi Baruch Mordechai Frank som bjuder på en måltid där det bjuds på stora mängder vin för att nå upp till högtidens »sanna» nivå. Missa inte en av de sista scenerna där han ber till Gud på ett sätt som man synnerligen sällan ser i judiska sammanhang.

Å så finns där ett parti - ca 12 minuter in i dokumentären - från den gigantiska Belzer-synagogan i Jerusalem där tusentals chassider (kanske upp mot tiotusen samlade!) firar purim och utplånar Hamans namn. En mäktig syn tycker jag personligen, men det kan bero på de speciella minnen jag själv har efter purimfirande i Mea Shearim.

Dokumentären A Freilichin Purim hittar du här.

Chag purim sameach!