På söndag är det yahrzeit för Moses, det vill säga minnesdag av hans död. I den judiska kalendern är det då den 7 adar och enligt judisk tradition är det just denna dag som Moses dog. 

Herren sade till honom: ”Detta är landet som jag med ed lovade Abraham, Isak och Jakob att ge åt deras efterkommande. Jag låter dig se det med dina egna ögon, men du kommer inte att gå över dit.” Där i Moab dog Herrens tjänare Mose, så som Herren hade sagt. Han begravde honom i dalen mitt emot Bet Pegor i Moab; än i dag vet ingen var graven finns. Mose var hundratjugo år gammal när han dog, men hans ögon hade inte försvagats, och hans kraft hade inte sinat. Israeliterna begrät Mose och sörjde honom i trettio dagar på Moabs hedar, tills sorgetiden var slut (5 Mos 34:4ff).

Å eftersom det i bibeln står att han blev 120 år gammal lär judisk tradition att detta också är hans födelsedag. Det finns alltså dubbla anledningar att fira honom på söndag. Nu är denna årsdag inte någon av judendomens större högtidsdagar och de som uppmärksammar den gör det antingen som en glädjedag eller som en fastedag (det senare en sed främst bland chassider). 

Shabbat shalom!